Αν πάμε πίσω το χρόνο 10-15 χρόνια, κανείς μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι θα άφηνε τον σκύλο του στο «σχολείο» πριν πάει στη δουλειά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας αναγκάζει να λείπουμε τόσες πολλές ώρες από το σπίτι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας αυτά που έχει περισσότερο ανάγκη. Mια βόλτα παραπέρα από το τετράγωνο της γειτονιάς, πνευματική εκτόνωση και κυρίως την ανθρώπινη συντροφιά..εμάς τους ίδιους!
Χώροι που αναλαμβάνουν την ημερήσια φροντίδα του σκύλου μας ξεπηδούν από παντού. Υπόσχονται κυρίως κοινωνικοποίηση και παιχνίδι όσο εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με τον τετράποδο φίλο μας. Είναι απλό. Αφήνεις τον σκύλο σου στο δρόμο για τη δουλειά και τον παίρνεις μόλις τελειώσεις. Επίσης μπορείς να τον αφήσεις για δύο τρεις ώρες μέχρι να τελειώσεις τα ψώνια σου.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά αν το πλαίσιο είναι σωστό. Η επαφή με άλλους σκύλους, το παιχνίδι, η σωματική και πνευματική εκτόνωση και η αλληλεπίδραση με διαφορετικούς ανθρώπους αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του σκύλου μας.
Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας καλός σκύλος; Όχι πάντα.. Επειδή απλά ο σκύλος σας δεν ξανακούγεται μετά στο σπίτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμβαίνει για καλό λόγο. Το στρες μπορεί να είναι εξίσου κουραστικό…
«Μα ο σκύλος μου το λατρεύει. Κάθε φορά που καταλαβαίνει ότι πηγαίνουμε εκεί είναι πολύ χαρούμενος!»…Χαρούμενος ή υπερβολικά ενθουσιασμένος και ανήσυχος;
Η διαφορά μεταξύ του κατάλληλου και του ακατάλληλου χώρου αρκετές φορές μπορεί να είναι δυσδιάκριτη. Το κατάλληλο περιβάλλον καλλιεργεί την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση του σκύλου, περιορίζει τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό και προλαμβάνει την επιθετικότητα. Ο χρόνος που ο σκύλος περνάει εκεί -μεταξύ άλλων – αποτελεί εμπειρία μάθησης και εμπλουτισμού κοινωνικών δεξιοτήτων. Δεν είναι απλά «πετάμε» όλα τα σκυλιά μαζί και τους αφήνουμε να το διασκεδάσουν ή να το λύσουν μόνοι τους. Αυτό ΔΕΝ είναι κοινωνικοποίηση, δεν είναι διασκέδαση και φυσικά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια του σκύλου μας.
Ακριβώς όπως η έλλειψη ερεθισμάτων μπορεί είναι επιζήμια, το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική έκθεση ή τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό και επιθετικότητα στο σκύλο σας ή σε άλλους. Χωρίς κανόνες και εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να κατανοήσει θέματα συμπεριφοράς, πολλοί σκύλοι γίνονται θύματα, οι ανησυχίες και το άγχος γίνονται πιο έντονα, αφού ο σκύλος δεν έχει καμία υποστήριξη από εκείνους που υποτίθεται ότι τον προσέχουν και τον φροντίζουν για την ασφάλεια του. Και το πιο σύνηθες: καταλήγει να περνάει τη μέρα του απομονωμένος σε ένα κλουβί.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι όταν οι σκύλοι υιοθετούν μία συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται, είναι πολύ δύσκολο να την ξεχάσουν. Μπορούμε μόνο δαπανώντας χρόνο και ενέργεια να την αντικαταστήσουμε με κάποια εναλλακτική συμπεριφορά.
Επιλέξτε προσεκτικά τον χώρο που θα αφήσετε τον σκύλο σας:
- Κάνετε έρευνα αγοράς
- Επισκεφτείτε τους χώρους και κρίνετε την καθαριότητα και τις εγκαταστάσεις
- Ζητήστε πληροφορίες όπως ο μέγιστος αριθμός σκύλων που κρατούνται ανά πάσα στιγμή
- Ρωτήστε αν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο – είναι εντελώς διαφορετικό να επιβλέπεις μια ομάδα σκύλων με το να μπορείς να αναγνωρίσεις και να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις
- Παρακολουθήστε τη γλώσσα σώματος του σκύλου σας στο χώρο
Σκεφτείτε με τον ίδιο τρόπο που θα ψάχνατε ένα χώρο για να αφήσετε το παιδί σας!